Europese politici lijken wel allemaal Grieken
Je merkt dat de dames en heren Europese politici steeds verder afdwalen van de economische en financiele realiteit. Hoe meer ze erover vergaderen, hoe meer ze zich niet meer bewust zijn van de wereld rondom hen heen. Waar de man in de straat, en zeker een ondernemer, weet dat kwijtschelding van de aan Griekenland geleende middelen geen enkel thema van gesprek meer is, omdat die beslissing bij het overmaken van geld aan dit land immers al werd genomen. Niemand krijgt zijn overgehevelde euro nog ooit terug, dat is een economisch zekerheidje, hoe dom de bobo-politicus zijn burger en vooral ook zichzelf daarmee, bewust of onbewust, ook wenst te bedotten.
Er zijn echter 2 soorten politici: de ene berg politici die het gewoon niet weten omdat ze geen bal verstand hebben van financien en economie (velen !) en het andere hoopje politici die het eigenlijk wel een klein beetje weten maar sluw de tactiek volgen om die hete aardappel, waarmee verantwoordelijke bewindspersonen hun snavels snel kunnen verbranden, heel ver naar de toekomst te schuiven en pas na vele, vele jaren, en dan nog mondjesmaat in hele dunne plakjes, de afwaardering gaan verpakken.
De ministers en bankdirecteuren willen dus van afwaardering nu niets weten. Politici willen de schijn ophouden dat hun vordering nog wat waard is en zullen beginnen met de rente te offeren, zoals we ook in de Ijslandse lening van mijnheer Bos zagen gebeuren. Wouter Bos, ook een financiele nono, die zich door Noudje Wellink helemaal op het verkeerde been liet zetten en het nationaal deel van de bankcrisis mede aan zijn handen heeft kleven (toezicht-gestuntel bij overname Antonveneta door AbnAmro, een bank die zich zwaar verslikte om haar direkteur een vele miljoenenbonus te kunnen schenken, het aloude thema: individueel belang versus collectief clientenbelang).
Wie kent niet ‘De wet van Bos’ ? : eerst geld overmaken naar een stuiterend land en daarna pas gaan praten over rentevergoeding en terugbetalingstermijn. Hoe Bos kun je zijn? , zou ik durven vragen. Linkse economie is dat, waar mensen nog denken dat een onderneming in hoofdzaak uit subsidies moet bestaan. Ad Melkert is even teruggehaald naar Nederland om uit te leggen hoe je op (s)linkse wijze de economie moet voeren om de crisis te bezweren. Adje Melkert moet dat gaan zeggen ? De mop van het jaar !
Gisteren zagen we bij de Europese regeringsleider, niet gehinderd door veel kennis van zaken, weer wat halve tegemoetkomingen aan Griekenland ontstaan. Absurd en irreeel. Wat gebeurt er nu werkelijk? Welnu, steeds als we praten over rentebetaling over de schuld dan zien we dat de andere Europese landen dat geld zelf betalen, waarbij de indruk wordt gewekt dat men toch iets doet van Griekse zijde. Het is een papieren monster geworden die feitelijk helemaal geen snars waard is, noch in rente, noch in hoofdsom. We zijn dat geld helemaal kwijt, alleen staat dat nog niet op papier dat gaat over 20 jaar gebeuren, in hele kleine schijfjes.
Gebeurt er dan helemaal niets ? nee, dat is ook niet waar, de banken zijn in stevig tempo bezig om hun waardeloze vorderingen langzaam over te zetten naar vorderingen/obligaties van de overheid. Via garanties en steunfondsen en direkte overnamen van risico’s zodat de banken hun roekeloze avonturen niet zelf behoeven te betalen.
Nederlandse banken hadden hun slechte Griekse activa al fiks weggeschreven en zouden redelijk buitenschot blijven, maar de veelal zuidelijke banken krijgen van de overheden die zaken langzaam uitgedeald zodat die hete aardappel direkt bij de belastingbetaler terecht komt en niet via de consument als bankklant, die niets maar dan ook helemaal niets meer heeft in te brengen. Er zullen langzaam nieuwe banken gaan verrijzen de komende 20 jaar. Weet dan nog hoe uw aloude bank u feitelijk vele en vele jaren besodemieterd heeft en neem dan verstandige besluiten.
In dat verband zou ik een pluim willen geven aan Obvion, de aloude ABP-hypotheekbank, die nu dochteronderneming van Rabo is. Waar de Rabo in oude strakke ivoren toren-gewoonten vervalt en je als klant nauwelijks nog een gesprek mag voeren (3 maanden wachttijd ??) en zo gemakkelijk geschoffeerd wordt, daar is deze betrekkelijk nieuwe loot heel transparant bezig. Ben je aan verlenging van je rentevaste termijn toe ? Obvion biedt je hetzelfde tarief als ze iedereen zouden bieden, ook nieuwkomers, staat gewoon af te lezen, voor eenieder, iedere dag. Duidelijkheid en geen achterbaksheid. Nu is nog dikwijls de mentaliteit dat je als klant toch gevangen zit in hun web en ze daarom, liefst zo kort mogelijk voor de fatale datum waarop de nieuwe rentevaste periode ingaat een offerte te sturen die minimaal 0,2% boven het feitelijk te bieden tarief ligt. De klant gaat toch geen nieuwe oversluitingskosten maken (notaris etc.) en daarom zal hij/zij dat ook wel accepteren. De eerste winst is weer binnen over de rug van je trouwe klant……
Tijd voor een nieuwe stijl van zakendoen: eerlijk zijn. Een voorbeeld nemen aan de Obvion-methode van transparantie. Weg met het oude bankdenken. Maximale transparantie en : “tijd nemen voor je klant”. Je hebt er alles aan te danken. Ook jullie bonussen en te elitaire en fraaie bankgebouwen. De Griekse manier van zakendoen en soms zelfs bedriegen (wat te zeggen van de winstverdriedubbelaar bij aandelenlease ?? Ook nogal verkocht bij alleenstaande bijstandsmoeders, het was het begin van het einde van de financiele provisie-adviseur) is over en uit. Ook in Nederland !
Nu nog de politici gaan scholen in financien. Verplicht diploma om ook als volksvertegenwoordiger over besluiten die geld kosten te mogen besluiten wellicht ?
Ondertussen blijft Mark Rutte, ons schild ende vertrouwen…., wekelijks doorgaan met het breken van zijn beloftes. Een voorbeeld voor modern zakendoen. Helemaal in de lijn van zijn aloude voorganger oud-minister-president en huidige PvdA-voorganger en groot-commissaris Wim Kok, die ooit het TIJDELIJK extra accijnskwartje invoerde en erbij vergat te zeggen dat 5000 jaar feitelijk toch ook tijdelijk is. Beiden zouden zo bankdirekteur kunnen zijn. De bonus hebben ze al opgestreken.